Ett litet utblottande ..

2009-09-16 @ 14:46:42

Jag är en nörd, en riktig en. En vetenskapsintresserad och galen sminkälskande brud kombinerad med en nördig karaktär. Jag älskar kunskap, ja kunskap. Ni läste rätt. I grundskolan/gymnasiet låg jag alltid i topp och var den tjejen som räckte upp handen innan alla andra när läraren ställde en fråga. Något jag tycker är superintressant i alla lägen är härkomst, hur/var/när/varför uppstod "x"? Vad var det som låg bakom "x" och hur hade det utveklats under åren? Detta gäller även smink!

Härmed vill jag dedikera detta historiainlägg till alla människor i alla århundraden runt om i världen som har hjälpt att utveckla kosmetikan till vad den är idag, tack! Tack wikipedia för en suverän sammanfattning.

Bruket av smink har växlat inte bara mellan könen utan också mellan klasser, länder, sminksorter och färger. De första som bemålade sig var antagligen män, i den mån det var män som jagade och bekrigade främmande grupper. I det sumeriska riket (5000 f. Kr.) och de följande babyloniska och assyriska (600 f. Kr.) sminkade sig både män och kvinnor kraftigt.

Smink har som sagt använts i tusentals år för att försköna både män och kvinnor. Det började tillverkas i större skala i fortida Assyrien och även forntida Egypten, och preparaten var förvånandsvärt lika dagens produkter. De egyptiska damerna målade ringar runt ögonen med kol och hade turkos ögonskugga gjord av grön koppar och bly. Läppar och kinder färgades med rouge av pulvriserad lera. Handflator och fotsulor färgades rosa med hjälp av henna, likaså tå och fingernaglar. Högättade män och kvinnor gned in sina kroppar med kryddiga och väldoftande oljor.

På denna tid rakade män sina huvuden och bar i stället konstnärligt klippta och ornamenterade peruker. Vid utgrävningar av gamla egyptiska gravar har man funnit diverse spår av deras kultur. Såsom fint arbetade krukor för kosmetika, en del med spår av salvor kvar. Små skedar, paletter, skålar och mortelstötar som har använts för att mäta, blanda och mala sminket. Man har dessutom hittat ornamenterade behållare (vackert utsmyckade askar) för kolstift och ögonskuggor, parfymburkar med juveler samt metallspeglar och hårredskap såsom kammar och locktänger.

I antikens Rom användes ofta starka blekmedel och hårfärger så rigoröst att följden ofta blev skallighet. Det var även populärt att använda ett blyvitt puder som applicerades i ett tjockt lager i ansiktet, på halsen, axlar, armar och barmen.

Kroppsmålning har under hela människans livstid varit en del av männens liv. Vid krigföring har soldater alltid målat sig. Ena gången kan det vara för att inte synas - kamouflage och andra gånger kan det vara för att injaga skräck i motståndaren.

Då (en egyptisk sminkningsimitation på Whitney)

Nu

 

 

Prisa sumerer, babyloner, assyrer, egyptier, romare och samt andra folkslag som inte har fått komma med i historien. Haleluja!

Länk bild 1

Länk bild 2

Vi syns i vimlet!
Aida


Kommentarer
Postat av: S A N D R A T J U L I N S

Kolla in dagens låt med Nick Jonas =) http://sandratjulins.blogg.se/2009/september/youre-the-light-that-makes-my-darkness-disap-1.html#comment

2009-09-16 @ 15:27:40
Postat av: sannie

nice blogg

2009-09-17 @ 10:13:47
URL: http://sannieschutt.blogg.se/
Postat av: HelloNicki

Hej, allt bra?

2009-09-17 @ 14:17:26
URL: http://hellonicki.blogg.se/
Postat av: Aida sminkbloggerskan

Sannie: Tack S!

2009-09-23 @ 15:29:37
URL: http://kallepook.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback